گواهینامه ایزو

همه ما میدانیم که دریک بازار جهانی، کنترل و تعادل باید وجود داشته باشد. در غیر این صورت، و زمانی که کنترل و تعادل وجود نداشته باشد حفظ ثبات و کیفیت در بین صنایع و کشورها بسیار دشوار خواهد بود. برای حل این مشکلات روش هایی وجود دارد از جمله. استانداردهای بین المللی که این استانداردهای بین المللی به حفظ شرایط کمک میکنند گواهینامه ایزو ISO است.

گواهینامه ایزو چیست؟ گواهینامه iso چیست؟ این سوالیه که درحال حاضر و زندگی امروزه ذهن خیلی ها را درگیر کرده و برای خیلی ها مطرح شده و متاسفانه مردم اطلاع دقیقی از آن ندارند. به شما تبریک فراوان می گویم چون که در این مقاله می تونید به جواب تمامی سوالاتتون برسید پس با ما همراه باشید.برای راهنمایی بیشتر میتونید با مشاوران با تجربه سیستم کاران تماس بگیرید.

گواهینامه ISO چیست؟

گواهی نامه ایزو در واقع مهر تأییدی است که از یک نهاد شخص ثالث. ( که یک شرکت مطابق با یکی از استانداردهای بین المللی توسعه یافته و منتشر شده ) توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) اجرا می کند. ISO یک سازمان بین المللی مستقل و غیردولتی است که کارشناسان را برای به اشتراک گذاشتن. دانش و توسعه استانداردهای بین المللی که از نوآوری حمایت می کند و راه حل هایی برای چالش های جهانی ارائه می دهد گرد هم می آورد.

اگر بخواهیم خلاصه بگوییم میتوان به این صورت گواهی نامه ایزو را معنی کرد: گواهی نامه ی ISO یا همان مدرک ایزو به استانداردهای سازمان بین المللی استاندارد سازی گفته میشود. سازمان بین المللی ایزو مانند بقیه ی سازمان ها، وظایفی را بر عهده دارد که در سطح بین الملل قابل اجرا و حمایت است. از جمله وظیفه ی سازمان بین المللی ISO  مقرر کردن استانداردهای جهانی بنا به خواسته و شرایط قانونی همه ی کشورها، به خاطر یکسان سازی همه ی فرآیند ها و روال انجام کارها با هدف آسان سازی و تسهیل بخشیدن به امر تولید و توسعه ی روز افزون خدمات و تولیدات به دلیل حمایت از تولید کننده و مصرف کننده هست.

همانطور که در بالا ذکر شد، ISO به سازمان بین المللی استاندارد اطلاق می شود. این سازمان استانداردها را تدوین می کند و این کار را به منظور تأیید مشاغل یا سازمان ها انجام می دهد. صدور گواهینامه توسط شخص ثالث انجام می شود و سالانه مورد آزمایش قرار میگیرد. شاید قبلا هم این را شنیده باشید که کلمه ی ایزو (ISO) از کلمه ای یونانی با عنوان ISOS گرفته شده است که به معنی یکپارچه سازی، یکسان سازی و برابری است ؛ ولی ایزو مخفف دقیق کلمه ی سازمان بین المللی استاندارد سازی به لاتین نیست. و در واقع  International Organization for Standardization  به معنی و مفهوم سازمان بین المللی استاندارد سازی می باشد که مخفف آن، کلمه ی IOS می شود که بنا به این عنوان، ISO  گرفته شده از این عبارت نیست.

کاربرد استانداردهای ایزو

 ایزو چیست و چه کاربردی دارد

گواهینامه ایزو گواهی میدهد که در واقع که یک سیستم مدیریت، فرآیند تولید، خدمات یا رویه مستندسازی تمام الزامات استانداردسازی و تضمین کیفیت را دارد. ISO (سازمان بین المللی استاندارد) یک سازمان مستقل، غیر دولتی و بین المللی است که استانداردهایی را برای تضمین کیفیت، ایمنی و کارایی محصولات، خدمات و سیستم ها ایجاد میکند.

گواهینامه های ISO در بسیاری از زمینه های صنعت، از مدیریت انرژی و مسئولیت اجتماعی گرفته تا تجهیزات پزشکی و مدیریت انرژی وجود دارد. استانداردهای ISO برای اطمینان سازی بیشتر مردم بنا شده است. هر گواهی استانداردها و معیارهای جداگانه ای دارد و به صورت عددی طبقه بندی می شود. علامت های استاندارد هر کدام به صورت یک کد با چند رقم تشکیل شده اند ( برای مثال میتوان ISO 9001 یا ISO 14001 ) در ادامه برخی از این استاندارد ها را برای شما تعریف میکنیم تا با کلیت موضوع مدرک ایزو بیشتر آشنا شوید و بدانیند که ایزو چیست و چه کاربردی دارد و در چه جاهایی به کار شما می آید.

این کدها هر کدام در زمینه و موضوع خاصی تعریف شده اند؛ مثلا “iso 9001” به موضوع مدیریت کیفیت در یک شرکت اشاره دارد و یا iso 14001 تعهد شرکت به محیط زیست را ثابت می کند. Haccp نشان دهنده کیفیت مواد غذایی تولیدی یک شرکت و سلامت آنها است و هزاران تعریف دیگر که بسته به موضوع شرکت میتواند دریافت شود. در بالا گفتیم که این کد ها به صورت ارقام می باشند ولی بهتر است بگوییم که مدرک و گواهینامه ایزو (ISO) معمولا به صورت اعداد می باشند.

این سازمان ابتدا با نام (ISA) “ International standard association”  در سال 1926 با شرکت کردن 20 کشور در تمامی دنیا تاسیس شد و بعدها در سال 1942 تعطیل شد. در عمل ایزو به صورت یک کنسرسیوم با ارتباطات قوی با دولت ‌ها فعالیت می‌کند. این مؤسسه انواع استانداردهای تجاری و صنعتی جهانی را تعیین می‌نماید. در حال حاضر مرکز ایزو در ژنو سویس قراردارد. سازمان بین‌المللی استاندارد ISO که مقر آن در ژنو هست در 23 فوریه 1947 به منظور یکپارچه کردن تدوین استاندارد در سراسر جهان ایجاد تسهیلات در تجارت بین المللی حمایت از تولید کننده و مصرف کننده و توسعه همکاری های علمی تکنولوژیکی اقتصادی و … با عضویت 25 کشور به فعالیت خود ادامه داد.

این سازمان بین المللی مجموعه ای از “توسعه دهندگان ایزو” را دور هم جمع کرده که برخی از این اعضا به صورت اعضای اصلی ایزو هستند و برخی فرعی و قسمتی از این اعضا نیز به عنوان اعضای جانبی ISO در این سازمان، مشارکت و فعالیت دارند. سازمان ایزو درحال حاضر 147 نفر عضو دارد که iran و سازمان استاندارد ملی ایران، یکی از اعضا و اعضای اصلی این سازمان به حساب می آیند.

انواع گواهینامه ایزو

انواع گواهی نامه ISO

گواهینامه ایزو به 2 دسته تقسیم میشود:

  • گواهی نامه ایزو ISO اختصاصی
  • گواهی ایزو ISO عمومی

 تفاوت گواهینامه ایزو اختصاصی و عمومی چیست؟

مدرک و گواهینامه ایزو بنا به موضوع و اقدامات شرکت گرفته میشود؛ به این دلیل است که هرچند برخی از این استانداردهای گواهی نامه ایزو مانند ISO 9001  و یا ISO 14001 و ohsas18001  به صورت عمومی قابل دریافت می باشند و حتی پایه بسیاری از استاندارد های ایزو دیگر هستند بلکه همه شرکتها میتوانند در راستای تعهدات خود و رعایت قوانین تعیین شده اقدام به اخذ انها بکنند؛ ولی برخی از این استاندارد ها و مدارک ایزو، مانند استاندارد Haccp تنها مختص تولید کننده های مواد غذایی است و یا استاندارد iso/ts16949 مخصوص به شرکت های تولیدکننده خودرو و یا شرکت های مرتبط با خودرو می باشد. تفاوت این 2 نوع گواهینامه ایزو در این جزئیات است که بسیار برای صنایع مختلف قابل اهمیت است.

مقاله مرتبط : انواع ایزو

مهم ترین گواهینامه های ایزو

مدرک ایزو در حقیقت نشان می دهد یک سازمان یا شرکت در راستای استانداردهای جهانی عمل می کند و فرایندهای خود را پیش می برد و گواهی نامه ایزو برای ارتقای کیفیت، بهبود عملکرد و افزایش رضایتمندی مشتریان طراحی و برنامه ریزی شده اند. برخی از مهم ترین گواهینامه های ایزو عبارتند از:

ISO 9001 این گواهینامه برای بهینه سازی فرایندهای شرکت ها طراحی شده و به آن ها کمک می کند تا سیستم مدیریت کیفیت خود را بهینه سازی کنند و نیازهای مشتریان و ذینفعان خود را به بهترین نحو ممکن برآورده کنند. این گواهینامه برای هر نوع سازمان قابل اجرا است و در بسیاری از صنایع و بازارها مورد استفاده قرار می گیرد.

ISO 14001 این گواهینامه به سازمان ها و شرکت ها کمک می کند تا سیستم مدیریت زیست محیطی خود را راه اندازی کنند و بهبود بخشند. این گواهینامه ایزو نشان می دهد که سازمان ها و یا شرکت ها تلاش می کنند تا تأثیرات منفی خود بر محیط زیست را کاهش دهند و به رعایت قوانین و مقررات زیست محیطی پایبند بمانند.

ISO 27001 این گواهی نامه ایزو نیز برای سیستم مدیریت امنیت اطلاعات شرکت ها در نظر گرفته شده و کمک می کند تا فرایندهای مربوطه را با توجه به ساختار این گواهی ایزو پیاده سازی و مراقبت کنند. در واقع این مدرک ایزو نشان می دهد که سازمان ها داده های خود و داده های شخص ثالث را در برابر خطرات امنیتی محافظت می کنند و به حفظ حریم خصوصی و در دسترس بودن اطلاعات توجه دارند.

نحوه و مراحل گواهی ایزو چیست؟

برای دریافت گواهی نامه ایزو و شروع فرایند اخذ آن ابتدا لازم است نقشه راه برای تمامی اعضا و کارکنان و بخصوص افرادی که مستقیما در فرایند دریافت گواهی نامه ایزو دخیل هستند شفاف و روشن شود. پس برای شروع و پاسخ به مراحل کسب مدرک ایزو چیست، به صورت کلی می توان به گام های عمومی زیر اشاره کرد:

ارزیابی 

در این مرحله، سازمان یا شرکت نقطه شروع خود را تعیین می کند و نقص های خود را شناسایی می نماید. برای این منظور، بهتر است یک مشاور گواهینامه ایزو در کنار شرکت مشاوره دهد.

پلان ریزی 

چارچوب و روش های لازم برای پاسخ دادن به الزامات استاندارد مشخص شده گواهی نامه ایزو انتخاب شده و سندهای لازم تهیه و مستند می شوند.

پیاده سازی

پلان های تهیه شده برای گواهینامه iso اجرایی می شود و برای این منظور، کارکنان ابتدا آموزش می بینند تا با روشها و مستندات آشنایی پیدا کنند و آن را به کار بگیرند.

ممیزی

حال زمان آن رسیده تا شرکت یا سازمان اثبات کند که فرایندهای خود را مطابق با استاندارد انتخاب شده پیش می برد. برای این کار، یک موسسه معتبر ممیزی، شرکت را بازرسی میکند.

صدور گواهینامه

در نهایت، اگر پروسه ممیزی با موفقیت گذرانده شود، گواهینامه ایزو به شرکت اعطا می شود و این گواهی ایزو معمولاً برای یک دوره زمانی مشخص (مثلاً سه سال) معتبر است و پس از آن مجددا نیاز به بازبینی دارد.

هزینه دریافت گواهینامه iso

برآورد هزینه کسب گواهی ایزو برای هر یک از استانداردها متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور مثال:

اندازه و نوع سازمان

سازمان های بزرگتر و با ارتباطات پیچیده تر معمولاً هزینه بالاتری برای دریافت گواهینامه ایزو پرداخت می کنند.

تعداد و نوع استانداردهای انتخاب شده

هر چه تعداد و نوع استانداردهای انتخاب شده بیشتر باشد، هزینه دریافت گواهی نامه ایزو نیز بالاتر خواهد بود.

سطح آمادگی سازمان

شرکت هایی که از قبل سیستم مشابه گواهی ایزو را به خوبی پلان ریزی کرده باشند، معمولاً هزینه کمتری برای دریافت گواهینامه ایزو پرداخت می کنند.

انتخاب مشاور و موسسه ممیزی

قیمت خدمات مشاوره و موسسه ممیزی نیز تأثیر قابل توجهی بر هزینه های گواهینامه ایزو دارد. لذا توصیه می شود قبل از انتخاب آن ها، شرایط و قیمت چند موسسه را بررسی و مقایسه کنید.

مقاله مرتبط : مراحل اخذ ایزو

اهمیت داشتن مدرک ایزو

اهمیت داشتن مدرک ایزو چیست؟

برخلاف تصور عموم، گواهی نامه ایزو و اخذ آن تنها یک فرآیند فنی و قانونی نیست، بلکه چالش های فرهنگ سازمان و تغیرات در رفتار کارکنان را نیز به همراه دارد. لذا برای رسیدن به نتایج مطلوب، لازم است که سطح تعامل و تعادل در تمامی سطوح سازمان، مدیریت و کارکنان افزایش پیدا کند تا به هدف اصلی گواهینامه های ایزو دست پیدا کرد. هدف اصلی گواهینامه ایزو چیست را می توان به این صورت ترسیم کرد:

مقاله مرتبط : مدرک ایزو

افزایش اعتماد و رضایتمندی مشتریان

مدرک iso نشان می دهد که سازمان به کیفیت خدمات و محصولات خود توجه دارد و می تواند نیازهای مشتریان خود را برآورده کند. این امر سبب می شود که مشتریان و ذی نفعان به سازمان اعتماد کنند و همکاری بهتر و بیشتری در آینده داشته باشند.

افزایش رقابت پذیری و بازار

گواهی iso نشان می دهد که سازمان با استانداردهای جهانی همگام است و می تواند با سایر رقبای خود در رقابت باشد که سبب ورود به عرصه ها و بازارهای جدید رقابتی می شود و سهم بازار را افزایش می دهد.

کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری

پس از بهبود فرایندهای شرکت یا سازمان و کاهش خطا، تلفات و ضایعات، هزینه های اضافی کاهش یافته و بهره وری سازمان و شرکت افزایش می یابد.

افزایش تعهد و مسئولیت پذیری

گواهی نامه ایزو کمک می کند تا نقش و مسئولیت تمامی کارکنان و اعضا به خوبی تعریف شود و در صورت پایبندی به آن، باعث می شود سطح تعامل، همکاری و ارتباط در شرکت یا سازمان ارتقا یابد.

گواهی نامه ایزو با سیستم کاران

سیستم کاران با ثبت رسمی و عضویت رسمی کمیته متناظر در تدوین استانداردهای بین المللی ISO سازمان ملی استاندارد ایران و تنها مرجع تایید و ثبت شده در حوزه ثبت و صدور گواهینامه های ملی و بین المللی توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران،  آماده مشاوره و ارایه خدمات به شما عزیزان است.

مرکز مشاوره و اطلاع رسانی سیستم کاران مفتخر است با سالها تجربه به شما عزیزان در دریافت انواع گواهینامه ها خدمت گذاری کند.

 

استاندارد iso چیست؟

✔ در پاسخ استاندارد ایزو چیست می توان گفت که مدرک iso یک مدرک بین المللی است که نشان می دهد یک سازمان یا شرکت در راستای استانداردهای جهانی عمل می کند. این گواهینامه ها برای ارتقای کیفیت، بهبود عملکرد و افزایش رضایتمندی مشتریان طراحی شده اند. برخی از استانداردهای معرف ایزو عبارتند از: ISO 9001 ISO 14001 ISO 27001

برای کسب گواهی نامه ایزو چه مراحلی را طی کرد؟

✔ برای دریافت گواهی نامه ایزو و شروع فرایند اخذ آن ابتدا لازم است نقشه راه برای تمامی اعضا و کارکنان و بخصوص افرادی که مستقیما در فرایند دریافت گواهی نامه ایزو دخیل هستند شفاف و روشن شود. برای شروع به مراحل زیر یک به یک پرداخته شود: ارزیابی پلان ریزی پیاده سازی ممیزی صدور گواهینامه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *