سازمان بین المللی استاندارد ایزو
سازمان بین المللی استاندارد ایزو (ISO) یک سازمان غیردولتی و بین المللی است که مسئول تدوین و انتشار استانداردهای بین المللی در زمینههای مختلف فنی، علمی، صنعتی و اقتصادی است. این سازمان در سال ۱۹۴۷ تاسیس شد و مقر آن در شهر ژنو کشور سوئیس واقع شده است. ایزو از نمایندگان موسسات استانداردسازی ملی ۱۶۴ کشور تشکیل شده و هدف آن ارتقای همکاری و تسهیل تجارت بین کشورها با ایجاد استانداردهای مشترک و مورد توافق است. این سازمان فعالیت خود را به عنوان یک کنسرسیوم با ارتباطات قوی بین دولتها و سازمانهای بین المللی ادامه میدهد و نقش مهمی در توسعه، ایمنی، حفاظت از محیط زیست، بهداشت حرفهای و حقوق مصرفکنندگان دارد. در این مقاله قصد داریم به معرفی iso سازمان استاندارد و پاسخ به سوال سازمان ایزو چیست بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مقاله مرتبط : گواهینامه ایزو
آشنایی با سازمان ایزو
>ایزو یک کلمه یونانی به معنای برابری است و نشان دهنده هدف اصلی این سازمان یعنی هماهنگی و استانداردسازی فرهنگها و فنون مختلف است. بنابراین ایزو مخفف نام کامل سازمان به زبان انگلیسی (International Organization for Standardization) و یا زبان فرانسوی (Organisation internationale de normalisation) نیست، بلکه یک نام مستقل و بینالمللی است که در همه زبانها به یک شکل تلفظ و نوشته میشود.
همچنین ایزو یک سازمان مستقل و خودمختار است که تصمیمات آن توسط اعضای آن گرفته میشود و هیچ وابستگی به دولت و یا سازمان دیگری ندارد. پیروی از دستورالعملهای تدوین شده توسط سازمان نامبرده الزامی نیست و اعضای آن نیز به صورت داوطلبانه در فعالیتهای آن شرکت میکنند و هیچ الزام قانونی برای پیروی از استانداردهای آن وجود ندارد. اما در عمل، انواع استاندارد بین المللی iso به دلیل اعتبار و ارزشی که دارد، توسط بسیاری از کشورها، سازمانها، صنایع و مصرف کنندگان پذیرفته شده و اجرا میشوند.
>سازمان صدور ایزو کجاست
>سازمان isoدر شهر ژنو کشور سوئیس دارای یک دفتر مرکزی است که در آن کارکنان ایزو مشغول به کار هستند. این دفتر مرکزی مسئول اجرای برنامهها و استراتژیهای سازمان، ارائه خدمات به اعضا و مشتریان، انجام فعالیتهای اداری و مالی، ارتباط با رسانهها و عموم، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و حمایت از کمیتههای فنی است. ایزو همچنین یک دفتر منطقهای در سنگاپور دارد که مسئول ارتباط با اعضای آسیایی و اقیانوسیه است.
وظایف سازمان بین المللی ایزو
وظیفه اصلی سازمان ایزو، تدوین و توسعه استانداردهای بین المللی است. پیروی از دستورالعملهای این استاندادردها به بهبود کیفیت، اثربخشی، ایمنی، سازگاری و تبادل کالا و خدمات هر شرکت یا سازمانی کمک میکند. بیش از ۲۳۰۰۰ استاندارد بین المللی iso در زمینههای مختلف از جمله مدیریت، محیط زیست، انرژی، خودرو، هواپیما، مهندسی، ساختمان، پزشکی، غذا، کشاورزی، آموزش، ارتباطات و اطلاعات توسط سازمان بین المللی استانداردسازی تدوین و منتشر شده که بر اساس نیازهای بازار و نظرات کارشناسان و ذی نفعان از سراسر جهان تهیه و گردآوری شدهاند و به صورت داوطلبانه توسط کشورها و سازمانها پیادهسازی و اجرا میشوند.
از دیگر وظایف این سازمان، ارزیابی و تایید صلاحیت سازمانهایی است که خدمات مرتبط با استاندارد را ارائه میدهند، مانند آزمایشگاهها، موسسات گواهیدهنده و مشاورهدهنده. ایزو با ارائه نشانها و علائمی مانند نشان ایزو، کد کشور ایزو، کد زبان ایزو و کد ارز ایزو، به ایجاد یک زبان مشترک برای ارتباط بین کشورها و سازمانها کمک کرده و با برگزاری دورهها و ارایه فعالیتهای آموزشی، اطلاعرسانی، ترویجی و همکاری با سازمانهای بین المللی دیگر، به افزایش آگاهی و توانایی در استفاده از استانداردها کمک شایانی نموده است.
سایت سازمان ایزو
سایت سازمان ایزو به آدرس www.iso.org تنها مرجع رسمی اینترنتی این سازمان است که در آن اطلاعات کامل و به روز در خصوص سازمان، فعالیتها، استانداردها، خدمات، رویدادها، اخبار و منابع آموزشی وجود دارد. از طریق این سایت همچنین میتوان به فروشگاه ایزو دسترسی داشت و برخی از استانداردهای مورد نیاز سازمان را به صورت مستقیم خریداری نمود. همچنین از طریق این سایت میتوانید با مسئولان سازمان جهانی ایزو ارتباط برقرار کرده و نظرات و پیشنهادات خود را برای بهبود استانداردها و یا عملکرد سازمان ارسال نمایید.
>سازمان ایزو در ایران
ایران یکی از اعضای بنیانگذار سازمان iso است و از سال ۱۹۴۷ عضو رسمی این سازمان بوده است. نماینده ایران در سازمان بین المللی استاندارد سازی، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (ISIRI) است که مسئول تدوین و انتشار استانداردهای سازمان ملی ایزو و هماهنگی با سازمان استاندارد iso است. سازمان اصلی ایزو ایران در بیش از ۱۰۰ کمیته فنی و زیرکمیته فنی اداره استاندارد ایزو فعالیت میکند و بیش از ۱۰۰۰۰ استاندارد ملی را بر اساس استانداردهای بین المللی ایزو تهیه و منتشر نموده است. ایران همچنین در برگزاری برخی از رویدادهای سازمان بین المللی ایزو میزبانی داشته و نقش مهمی در ترویج استانداردهای ایزو در منطقه ایفا کرده است.
ایزو های سازمان
ایزوها عبارتند از مجموعهای از استانداردهای بین المللی که به صورت یکپارچه و هماهنگ در یک زمینه خاص تهیه و ارایه میشوند. ایزو ها معمولا با عدد و حرف ایزو مشخص میشوند، مانند ایزو ۹۰۰۰، ایزو ۱۴۰۰۰، ایزو ۲۲۰۰۰ و غیره. ایزو ها میتوانند شامل چندین استاندارد باشند که به صورت سلسله مراتبی و یا مکمل یکدیگر هستند. برخی از ایزو های معروف و مهم سازمان بین المللی استاندارد iso عبارتند از:
ایزو ۹۰۰۰: مجموعهای از استانداردهای مربوط به مدیریت و تضمین کیفیت که به بهبود مستمر در عملکرد هر سازمان کمک میکند تا نیازها و انتظارات مشتریان و ذی نفعان خود را به بهترین نحو برآورده کنند. این مجموعه شامل استانداردهایی مانند ایزو ۹۰۰۱ (الزامات مدیریت کیفیت)، ایزو ۹۰۰۴ (راهنمای بهبود عملکرد) و غیره است.
ایزو ۱۴۰۰۰: استانداردهای مربوط به مدیریت محیط زیست که به سازمان کمک میکند تا تاثیرات زیست محیطی فعالیتهای خود را کنترل کرده، کاهش دهد و به توسعه پایدار آن کمک کند. این مجموعه شامل استانداردهایی مانند ایزو ۱۴۰۰۱ (الزامات مدیریت محیط زیست)، ایزو ۱۴۰۰۴ (راهنمای اجرای مدیریت محیط زیست)، ایزو ۱۴۰۶۴ (الزامات و راهنمای حسابداری گازهای گلخانهای) و غیره میباشد.
ایزو ۲۲۰۰۰: این ایزو نیز از مجموعه استانداردهای مربوط به مدیریت ایمنی غذایی است که به سازمانهای زنجیره تأمین غذایی مربوط شده و کمک میکند تا سازمانها از ایمنی و سلامت در تولید، پردازش، بسته بندی، نگهداری، حمل و نقل و فروش مواد غذایی، اطمینان حاصل کنند.این مجموعه نیز شامل استانداردهایی نظیر ایزو ۲۲۰۰۰ (الزامات مدیریت ایمنی غذایی)، ایزو ۲۲۰۰۵ (ردیابی و رهگیری مواد غذایی و خوراک دام)، ایزو ۲۲۰۰۶ (مدیریت ایمنی غذایی در کشاورزی) و مواردی دیگر از این دست میباشد.
نمونههایی که نام برده شد تنها بخشی از انواع استانداردهای سازمان جهانی isoهستند و برای هر فعالیت یا حرفهای استانداردهای مرتبط و مشخص تدوین شده و همواره در حال بروزرسانی میباشد.
برای بررسی و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص استانداردها، به مقاله زیر مراجعه کنید.
مقاله مرتبط : انواع ایزو
خلاصه مقاله
در این مقاله، تلاش کردیم به سوال راجب این مجموعه چیست پاسخ دهیم و در خصوص جنبههای مختلف سازمان بین المللی استاندارد ایزو صحبت کنیم. در ادامه به معرفی ایزو چه سازمانی است، چه وظایفی دارد، کجا قرار دارد و چه خدماتی ارائه میدهد، پرداختیم. همچنین برخی از استانداردهای مهم و معروف ایزو را معرفی کردیم و تلاش نمودیم نشان دهیم، چگونه این استانداردها به بهبود کیفیت، ایمنی، سازگاری و تجارت در هر شرکت یا سازمان کمک میکنند. نباید نقش و جایگاه ایران در مجموعه های ایزو را نیز فراموش کنیم. امیدواریم که این مقاله برای آشنایی با سازمان بین اللملی صدور ایزو و نقش سازمان استاندارد جهانی isoدر عملکرد موسسات برای شما مفید واقع شده باشد.