هزینه استقرار ایزو
هزینه استقرار ایزو بسیار سنگین تر و زمان بر تر از دریافت مدرک ایزوبه تنهایی هست. بابت استقرار و یا پیاده سازی ایزو باید ابتدا ایزو را شناخت و درک کرد. تا دلایل تلاش برای اخذ و حتی پیاده سازی ان برایمان قابل درک تر باشد. در اینجا توضیح مختصری از ایزو میدهیم. سپس مراحل پیاده سازی و هزینه آن رامیگوییم.
گواهی ایزو
“گواهی ایزو” یک گواهینامه بین المللی هست که نشانگر استاندارد بودن کالا و خدمات و محصولات و فرآیندهای یک سازمان هست.”استاندارد های ایزو ISO”درون سازمان ایزو تهیه و تدوین می شوند و سپس در قالب گواهینامه صادر خواهد شد. زمانی که یک ایزو درون سازمانی پیاده سازی شد در قالب گواهینامه ایزو ، صادر خواهد شد. ایزو یک سازمان بین المللی هست با نام سازمان بینالمللی استانداردInternational Standard Organization مخفف سازمان ISO میباشد.
ایزو انواع و اقسام مختلف و متفاوتی دارند.”ایزو 9001 سیستم مدیریت کیفیت” ایزو 14001 سیستم مدیریت زیست محیطی ، گواهینامه ایزو 45001 سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی یا حرفه ای، ایزو 22000 سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی ، ایزو 29001 سیستم مدیریت کیفیت در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، ایزو 27001 سیستم مدیریت امنیت اطلاعات،ایزو 50001 سیستم مدیریت انرژی و بسیاری ایزو های عمومی و تخصصی دیگر.
شرکت ها منباب حفظ توان رقابتی خود و کیفیت محصولاتشان با سایر رقبا ملزم به اخذ و مهمتر از آن پیاده سازی “گواهی ایزو” در مجموعه خود هستند. از مهمترین تاثیرات مثبت پیاده سازی استاندارد ایزو، بالا رفتن کیفیت کالا مربوط به تولیداتشان است. وظیفه سازمان ایزو تعیین و تدوین سری قوانین و پروتکلهایی به جهت بهتر شدن یک مجموعه هست که بتواند خدمات بهتری ارائه کند. و همچنین بتواند در مسیر پیشرفت و رضایت مشتری گام بردارد.
اهمیت پیاده سازی استانداردهای ایزو
شرکتها جهت دریافت و اجرای موفقیت آمیز توام با “اخذ گواهینامه ایزو”،نیازمند این هستند تا مراحل استقرار و اجرای ایزو را در سازمان ها بگذرانند. چنانچه با موفقیت این مراحل را طی کنند و اجرا نمایند از طرف سازمان ارائه دهنده ایزو محصولاتشان استاندارد شناخته میشود. با اطمینان بیشتری جهت کسب رضایت مشتری گام بر میدارند. این تاییدیه یکی از مهمترین نشانه ها برای تصدیق حرکت در این راه و اثباتش به مشتریان است.
مزایای اخذ گواهینامه ایزو
“گواهینامه ایزو” بنوعی می تواند در بازارهای تبلیغاتی به عنوان اهرم قوی برای تبلیغات و اثبات صحت تبلیغات شرکت در مقابل رقیبان باشد. برای پیاده سازی ایزو نیاز به همکاری مجموعه بخصوص مدیر مجموعه است. شاید پیاده سازی استاندارد های ایزو ، پروسه سخت و زمان گیری باشد اما در بلند مدت به نفع مجموعه است. تا از این طریق کیفیت مجموعه خود را بالا برده و در بازار رقابتی نیز برنده باشد.
پیاده سازی ایزو و فرار مدیران
اما همانطور که مشاهده میکنید این مراحل بسیار زمان گیر و بسیار پرهزینه است. این هزینه سنگین مهمترین عامل شانه خالی کردن مدیران از پیاده سازی ایزو است. البته میتوان حق را به آنها داد، در اینحا مختصری از مهمترین مراحل این پیاده سازی که قابل ذکرست را ذکر میکنیم. تا بتوانید هزینه ان را خودتان تخمین بزنید. اولین شرط توجیه مدیران و مقامات بلند پایه شرکت است. آموزش و توجیه مدیران ارشد مجموعه که مهمترین بخش نیز میتواند این بخش باشد. سپس با توجه به بخش اول و توجیه مدیران باید منابع و اقدامات لازم را برنامه ریزی و تعیین کرد. در بخش بعدی باید من باب آموزشهای عمومی و تخصصی کادر مجموعه، کلاسهای آموزشی برگزار شود. تدوین مستندات مربوط برای پیاده سازی بخش بعدی ست.
سپس اجرای این مستندات در مجموعه ممیزی داخلی و ممیزی خارجی بخش بعدیست. ممیزی مشاهده روند و میزان پیشرفت فرآیندهاست. ممیزی نهایی بخش پایانی هست که کارشناسان ممیزی سازمان یا مرجع منتخب صدور گواهینامه ایزو، جهت بازرسی نهایی و تعیین صلاحیت مجموعه از مجموعه و روند کار بازدید میکنند. و در صورت رضایت کارشناسان ممیزی از این روند اجازه صدور گواهی ایزو را می دهند.”صدور گواهی ایزو” معتبر IAF در ابتدا نیاز به پیاده سازی دارد تا مورد تایید کارشناسان ممیزی قرار بگیرد.
هزینه پیاده سازی ایزو
“هزینه استقرار ایزو” با توجه به اینکه استقرار ایزو یک پروسه بسیار طولانی و وقت گیر است میتواند بسیار هزینه بر نیز باشد. این پروسه بستگی به نوع استاندارد ایزو یی که قصد استقرار آن را دارید متفاوت است. اما زمان و وقت مورد نیاز برای پیاده سازی ایزو قطعا زمان زیادی هست که از حوصله مدیران شرکتها خارج هست. به همین جهت غالبا تمایلی به پیاده سازی ایزو ندارند. یا وقتی برای آنها از سختیهای پیاده سازی گفته میشود، کامل از استقرار و پیاده سازی ایزو منصرف می گردند. پروسه استقرار ایزو ، همچنین خیلی برای شرکت هزینه بر است. با توجه به زمانی که پیاده سازی از شرکت میگیرد، برای بسیاری از شرکتها به هیچ عنوان توجیهی وجود ندارد که یک سال درگیر پیاده سازی یک استاندارد باشند.
همچنین اینکه هزینه سنگینی برای پیاده سازی پرداخت کنند. هزینه درخواستی موسسه مورد نظر برای پیاده سازی نیز به عوامل زیر بستگی دارد. به صورت کلی عوامل موثر بر روی “هزینه مشاوره ایزو” عبارتند از :اندازه سازمانی برای پیاده سازی، نوع فعالیت سازمان یا شرکتی که قصد پیاده سازی دارد، تعداد پرسنل سازمان مربوط، استاندارد درخواستی سازمان جهت پیاده سازی.